הדס שפר
“עצמאות ישראלית” מתוצרת עצמית: עבור ריטה ומיכאל, זוג עולים ותיקים מחולון, יום העצמאות ה-60 של ישראל מציין לא רק את יום הולדתה של המדינה אלא גם, ובעיקר, את הכרזת העצמאות הפרטית והזוגית שישמיעו הערב זה באזני זו. בני הזוג בחרו להינשא במוצאי יום העצמאות זה לזו בטקס אזרחי, באמצעות “הוויה”, מרכז טקסי חיים ישראלי. במקום לאמץ לעצמם מן המוכן זהות יהודית וישראלית “לפי הספר”, מיכאל וריטה ביקשו לקבוע לעצמם כיצד תיראה חתונתם ואילו ערכים הם מבקשים לבטא בה, בהעזה מרעננת שיש שיאמרו שאין ישראלית ממנה.
בני הזוג הכירו לפני כחמש שנים, דרך פורום רוק כבד באינטרנט. הזוגיות החלה להתפתח וערב אחד במסיבה שערכו לאחד החברים ביקש מיכאל את ידה. “ערכנו מסיבה לאחד החברים”, מספרת ריטה, “לפתע סביב שולחן הקלפים והשתייה, מיכאל הציע לי נישואים”.
ריטה בת ה-27, עובדת כיום כעצמאית בתחום החינוך והפרויקטים הקהילתיים. “הגעתי להוויה דרך העבודה בתחום הקהילתי”, היא מספרת. “נחשפתי לכל הנושא של של יהדות חילונית ומשם התחלתי להתחבר לתכנים של היהדות שקרובים לרוח החיים החילוני”.
ריטה מעידה כי בתקופת שירותה הצבאי חל משבר בזהותה הישראלית וברצונה לחיות בארץ. בהמשך, במהלך לימודיה באוניברסיטה, התחזקה והתגבשה זהותה הישראלית דווקא כשנסעה במשלחת חילופי סטודנטים לגרמניה למשך חצי שנה. העבודה הקהילתית שביצעה שם, היא מספרת, היא שתרמה יותר מכל לחיבור המחודש שלה עם הישראליות.
הכלה, שעובדת עם נוער עולה, הגיעה אגב כך למסקנה שהסיבה העיקרית לכך שבני נוער אלה הופכים לא פעם ל”נוער בסיכון”, נעוצה במשבר הזהות העמוק שבו הם שרויים ובהיעדר האחיזה שלהם בחברה שבתוכה הם חיים. ריטה לא הסתפקה בזיהוי הבעיה, ופיתחה את פרויקט “גוונים עולים”, שמתמקד בגיבוש השייכות של נוער עולה באמצעות התנדבות ושיח חילוני–יהודי.
אם סיפורה של ריטה משרטט את דרכה של צעירה לזהות עצמאית ישראלית-יהודית, הרי שבחיר לבה, מיכאל, נבדל ממנה בכך שהוא מגדיר את עצמו כאתאיסט. מיכאל בן ה-28, עצמאי שעובד כמתכנת אתרי אינטרנט, התנגד בכל תוקף לחתונה ברבנות. עם זאת, לו ולמשפחתו היה חשוב לערוך טקס חתונה.
“חיפשנו טקס שיכיל את השקפת העולם שלנו”, הוא אומר. “רצינו, מצד אחד, טקס יהודי, כי אנחנו מחוברים לתכנים היהודיים, אבל שביחד עם זה יבטאו את הערכים השוויוניים והפלורליסטיים שאנו מאמינים בהם”.
הטקס הייחודי שייערך לשניים, הרואים בו את הכרזת העצמאות הפרטית שלהם, יתבצע על טהרת המבנה השוויוני. שניהם יקדשו זה את זו, יברכו על היין וישקו זו את זה ואפילו ישברו את הכוס פעמיים. הערב ינהרו קרוביהם לגן השקוף בשפיים כדי לשמוח איתם, בדרכם. “גם לתאריך שבחרנו יש משמעות”, מספרת ריטה. “יש את כל הנושא של ספירת העומר, אבל לנו זה פחות משמעותי. מאד התחברנו לתאריך (של יום העצמאות), זה מסמל את העצמאות של ההחלטה שלנו”.
את טקס הנישואים של ריטה ומיכאל יערוך אבי בלכרמן, עורך טקסים מוסמך של “הוויה”. הטקסטים ייאמרו לא רק בעברית אלא גם ברוסית, שפה המבטאת את המסורת שמיכאל וריטה גדלו בה, לצד המשפחתיות שמסמלת לבני הזוג את ליבת הדת היהודית. באותה הרוח יכיל הטקס גם את סיפורי הסבים מצד החתן והכלה גם יחד.