עדי רם
בשבוע שעבר הייתי בחתונה של חברה וציפיתי לעוד חתונה שגרתית שתכלול קבלת פנים, שמלת כלה, בר אקטיבי ושאר ירקות חתונה סטנדרטיים. ואז ראיתי אותה: במרכז החופה היא עמדה לה, זקופה ומלאת גאווה, והתכוננה להנחות את הטקס. ולא היה זה סתם טקס: היה בו משהו מאוד נכון, מאוזן ושוויוני. שתי נשים ושני גברים החזיקו את החופה, והכתובה הייתה ברית לאהבה, חברות וכבוד בין שני בני הזוג.
עו"ד סמדר דקל נעים שהנחתה את הטקס היא מנכ"לית ארגון "הויה – טקס ישראלי", העוסק בלימוד, יצירה ועריכה של טקסי חיים יהודיים-חילוניים. היא נשואה ואם לשלושה ילדים. בהשכלתה למדה משפטים וגישור, ולעריכת טקסי חופה היא הגיעה לגמרי במקרה. "חברה סיפרה לי שראתה מודעה בעיתון", היא מספרת. "התעניינתי והתקבלתי להכשרה הראשונה של עורכי ועורכות הטקסים של 'הויה'. כחילונית גמורה היתה זו הכניסה שלי לעולם של תרבות יהודית ועברית שלא הכרתי. כעבור כארבע שנים הוצע לי להחליף את מנכ"לית 'הויה' היוצאת, ומאז אני בתפקיד".
מי מגיע להתחתן אצלכם?
"אפשר לחלק את המתחתנים בהוויה לשתי קבוצות של זוגות: הסוג הראשון הוא קבוצת פסולי החיתון שהרבנות לא מאפשרת להם להינשא כגון זוגות חד מיניים, גרושה וכהן, זוגות שבהם אחד מבני הזוג אינו יהודי ומקרים בהם אחד מבני הזוג הינו עולה לשעבר והרבנות לא קיבלה אותו כי לא עבר בירור יהדות, גם אם נולד בארץ ושירת בצבא. רבים מהזוגות הללו כנראה היו נישאים דרך הרבנות לו היו יכולים.
"הקבוצה השנייה היא זוגות של צברים, ישראלים לחלוטין שמתוך אידיאולוגיה לא מוכנים לשתף פעולה עם גוף כמו הרבנות, ובטח לא להכניס נציג שלהם ליום הכי חשוב של חייהם. הפלח הזה הולך וגדל בצורה משמעותית מדי שנה. אם פעם היה ניתן לחלק את הזוגות שמתחתנים אצלנו 50-50 בין שתי הקבוצות הללו, היום החלוקה היא כבר 70-30 לטובת האידיאולוגים".
איך את מסבירה את זה?
"הארגון שלנו הוא רק חלק מתופעה רחבה יותר. באופן כללי, יש גידול בזוגות שרוצים להתחתן מחוץ לרבנות בין אם זה דרך הוויה, עם סלבריטאים, רב רפורמי או בחו"ל. אני חושבת שהגידול נובע ממספר סיבות. ראשית, בקרב החילוניים יש יותר מודעות לזה שהרבנות לא מייצגת אותם, והם מתחילים להבין שהם יכולים להיות יהודים גם בלי לקבל את החתימה של הממסד או אסמכתה של הרבנות.
"אני זוכרת שכשהתחתנתי זה היה מאוד ברור שמתחתנים ברבנות כי "רק הם יודעים מה הם עושים". היום זה כבר אחרת. חילונים הבינו שהם יכולים להרגיש בבית עם היהדות שלהם כמו שהם רוצים שהיא תהיה. יש גם הבנה של הדברים הנוראים שהרבנות עושה למשל לעולים מחבר העמים או לנשים מסורבות ועגונות, ולכן יש כאן גם את העניין הפוליטי. כל זוג שמתחתן בצורה כזאת בעצם נוקט בעמדה פוליטית, כאילו צועק 'אנחנו לא מוכנים להיות נשלטים על ידי הרבנות ואם המדינה לא נותנת לנו אלטרנטיבה, אנחנו לוקחים את הדברים לידיים שלנו'. גם מבחינה משפטית בעיניי, להינשא ברבנות זו טעות".
אבל את עצמך נישאת ברבנות.
"זה נכון ומדובר בזמנים אחרים. אך אם היתה לי האופציה אז, הייתי פועלת אחרת. אנשים חותמים על הכתובה ביום הנישואין שלהם מבלי להבין מה זה אומר, והם שמים את עצמם בסכנה. אחרי כן הם פשוט המומים לראות מה המשמעות של המסמך הזה שהם חתמו עליו. כמובן שאיש לא רוצה לחשוב על הגירושין ביום הנישואין שלו, אבל צריך לקחת את הדברים האלה בחשבון.
"אישה למשל, יכולה למצוא את עצמה מסורבת גט משום שלפי חוקי ההלכה אם הגבר לא מסכים, לא ניתן להתגרש. ילדיה לאחר מכן עלולים להיות ממזרים, או שהיא תהיה נתונה לסחיטה מצד הגבר. על גברים, כמובן, המגבלה הזאת לא חלה, אך להם יש בעיות אחרות. הכתובה מהווה מסמך משפטי לכל דבר והסכום שהם חתמו עליו נלקח ברצינות כחוב שלהם לאישה בגירושין.
"המערכת מאוד בעייתית והמדינה נותנת שירות לא טוב לאזרחיה בתחום הזה. בעברי הייתי עו"ד לגירושין וכיום איני מסכימה לשתף פעולה עם המערכת יותר, אחרי שראיתי את העוולות שהיא עושה. לכן כיום אני פועלת מחוץ למסגרת הקיימת, הן בתחומי הגירושין והן בתחומי הנישואין".
מה באמת המשמעות המשפטית של נישואין מחוץ לרבנות?
"הנושא מורכב, אבל בקצרה – מי שמתחתן בחו"ל נחשב כנשוי במשרד הפנים אך כשזה מגיע לגירושין הוא עדיין יצטרך לעבור דרך הרבנות. מי שנישא בטקס אלטרנטיבי יכול לחתום על הסכם של ידועים בציבור ואז לא יצטרך לעבור ברבנות במקרה של גירושין. במקרה הזה, הסטטוס בתעודת הזהות עדיין יישאר 'רווק/ה', אך אין כיום זכויות משפטיות שיש לנשואים שאין לידועים בציבור. הבעיה היחידה עלולה להיות דווקא בחו"ל – בשביל להוציא ויזות במקרה של רילוקיישן למשל, אך מדובר במקרים ספציפיים".
"חשוב לנו מאוד שגם מי שהולך להתחתן ברבנות יבין את המשמעות של הדברים שהוא עושה. כפי שחותמים על דירה או על רכב וצריך להבין על מה חתומים, כך גם בנישואין. לשם כך, מעבר לשירות טקס הנישואין עצמו, אנו עורכים סדנאות לזוגות בקבוצות שעוסקות בלימוד המעמד משפטי, מה המשמעות של ידועים בציבור וכן עוסקים בטקס החתונה היהודי ועל המשמעויות שלו".
איך בעצם נראה טקס כזה?
"אנשים היום כל כך משקיעים בחתונה, באולם, בשמלה ובדי ג'יי ומנפנפים דווקא את החלק הכי חשוב באירוע שזה הטקס עצמו. לרוב הביקורות שנשמעות אחרי החופה הן 'דווקא היה בסדר הרב, עשה את זה קצר', כי רק רוצים לסיים עם זה כבר. בטקסים שאנו עושים, הטקס הוא מאוד משמעותי כי הוא בעצם סופו של התהליך שאנו עושים עם הזוג. אני בדרך כלל נפגשת עם הזוג פעמיים-שלוש לפני הטקס ואני בודקת איתם מה חשוב להם להגיד לקהל, למשפחות, מי הם רוצים שישתתפו וידברו בטקס, מה משמעות הנישואין עבורם וכדומה".
"גם לנו וגם לזוגות שרוצים להינשא מאוד חשוב לשמור על צביון יהודי בטקס ולכן אנחנו שומרים על סממני היהדות המסורתיים: היין, החופה, הכתובה, שבירת הכוס. אנחנו לוקחים את המבנה הזה ומתאימים יחד עם כל זוג את התכנים המתאימים לו. את הכתובה למשל, אנו מנסחים יחד איתם. הכתובה המסורתית היא בעצם סוג של הסכם קדם נישואין, שהוא מעין שטר של התחייבות כלכלית של החתן כלפי הכלה וזה בעצם הבסיס המשפטי לכל הגירושין ודרישת הפיצוי כלפי הגבר. הזוגות שלנו מנסחים בעזרתנו את הכתובה שלהם כברית זוגיות הדדית וערכית, על אבני הבניין של הקשר שלהם, חזון משותף להמשך החיים וכדומה".
יצא לך לחתן מישהו מהמשפחה שלך?
"כן! חיתנתי את בת דודה שלי, ביחד עם אחיו של החתן. זו היתה בהחלט חוויה מרגשת ויוצאת דופן כשכל משפחתי בקהל".
איך בעלך מתייחס למקצוע שלך?
"זו שאלה מעניינת שקשה לי לענות עליה ואני חושבת שגם הוא לא היה רוצה לענות עליה… אני יכולה להגיד רק מנקודת המבט שלי – שלאורך כל שנות חיינו המשותפים, הוא עודד אותי ותמך בי ואפשר לי להתפתח לאן שרציתי.
"לפעמים הוא בא איתי לטקסים שאני עורכת, ובאופן כללי הוא אוזן קשבת והיועץ הכי טוב שלי. אני מניחה שהעיסוק שלי בנישואין וגירושין מכניס הרבה פרופורציות לחיים שלנו, ומאפשר נקודת מבט מפוקחת יותר על זוגיות בכלל ועל הזוגיות שלנו בפרט".
את מאמינה שבסוף יחוקקו נישואין אזרחיים?
"אני לא יודעת אם יחוקקו או לא, אני די מיואשת. בתחילת הממשלה הזאת הייתה תחושה שאולי כן ועכשיו רואים שזה לא קורה. אבל למרות זאת ראינו שאפשר לעשות את זה גם ככה ולעקוף את כל הסיפור הזה בפשטות ובאלגנטיות. לא צריך להיות נשואים בישראל, הציבור של ידועים בציבור הוא מהמפותחים בעולם".