מאמרים

חידוש ברית הנישואין: מתחייבים זה לזה מחדש

חידוש ברית הנישואין: מתחייבים זה לזה מחדש
עדי כץ

גם אם אתם נשואים כבר 40, 50 שנה או יותר, לא מאוחר להזכיר לעצמכם למה בחרתם זה בזו ולמה אתם עדיין אוהבים. אפשר לעשות את זה בדרך של מחוות הדדיות, מתנות קטנות ליום הנישואין, טיול משותף או מסיבה בחוג המשפחה, ואפשר גם ללכת על זה בגדול ולערוך טקס חידוש ברית הנישואין. זה טוב גם כחוויה מתקנת, במקרה שטקס הנישואין המקורי שלכם לא היה מספיק חגיגי או משמעותי לטעמכם.

ארגון "הויה", מלכ"ר המשותף למרכז בינה, המדרשה באורנים ומכון הטקסים החילוני, המקיים טקסי חיים ברוח ישראלית וחילונית, מציע טקס חידוש נישואין לזוגות מבוגרים שרוצים להצהיר מחדש על מחויבותם לזוגיות, ביחד עם הצאצאים שהצטרפו בינתיים.

הזוגות המבקשים לחדש את ברית הנישואין גם אחרי עשרות שנים של חיים משותפים עושים זאת מסיבות שונות. חלקם ניצולי שואה, עולים חדשים או ותיקים או קיבוצניקים שבשעתו לא יכלו לקיים טקס חתונה הולם בגלל הנסיבות. אחרים רוצים לציין את שמחת האיחוד ביניהם בנוכחות ילדיהם, נכדיהם ואפילו ניניהם.

כיוון שמדובר בטקסים חילוניים, השואבים את השראתם מטקסי הנישואין הקיבוציים, אין רב בסיפור. את הטקסים עורכים גברים ונשים בעלי השכלה אקדמית ורקע בתרבות ישראל ובעיקר מחויבות לשינוי סדר היום הציבורי בישראל בכל הנוגע לחופש הדת. אפשר למצוא ביניהם את יו"ר הכנסת והסוכנות היהודית לשעבר אברהם בורג ואת המוזיקאי יאיר דלל, וגם אנשי חינוך ואנשי אקדמיה מתחום מדעי ההתנהגות, הספרות העברית, המשפטים ומחשבת ישראל ונציגי מגזרים שונים כמו עולי חבר המדינות, הקהילה הגאה, התנועה הפמיניסטית ועוד.

דיתי דגני-פלג, מנהלת ארגון הוויה, מספרת שחלק מהזוגות מבקשים לערוך טקס כזה כדי לציין איחוד מחודש אחרי משבר בנישואין. "היו לנו בני זוג שחזרו זה לזה אחרי סיפור של בגידה, והחליטו לעשות טקס כזה עם שלושת ילדיהם. זה היה עבורם טקס מאוד משמעותי, אפשר לומר אפילו אקט תרפויטי.

"סוג נוסף של פונים הם זוגות שכאשר היו צעירים, לא חוו את סוג הטקס שהיו רוצים לחוות. יש אנשים מרקע קיבוצי, שם החתונות היו בעבר קבוצתיות או שנעשו ללא משקל וללא חגיגיות, מטעמים כלכליים או מטעמי אידיאולוגיה חילונית כמו בקיבוצי השומר הצעיר".

אירית ועמוס, למשל, הם קיבוצניקים שציינו בטקס 40 שנות נישואין. בשעתו הם לא ערכו מסיבת כלולות והסתפקו באקט נישואין צנוע שערך להם רב הקיבוץ. "הטקס ההוא לא תאם את ערכינו ואת השקפותינו", אמר עמוס בטקס החגיגי שנערך עכשיו בהשתתפות ילדיו ונכדיו. "הערב זו הזדמנות בשבילנו למלא את החסר".

סיבה נוספת ולא פחות חשובה לקיום חידוש ברית הנישואין הייתה לדבריו חיזוק ברית האהבה ורענון המובן מאליו. במהלך הטקס הקריאו בני הזוג קטעים מהמקורות ואזכרו את חידוש הברית בין הנביא הושע לאשתו. הם סיפרו על תקופת ההכרות והחיזור שלהם, והבטיחו להדק את הברית ביניהם, להעמיד את הכבוד ההדדי ואת הדאגה ההדדית במקום הראשון, לשפר את היכולת לוותר ולסלוח ולהיות סובלניים ומתחשבים.

גם ניצולי שואה מבצעים את הצעד, כמו זוג שערך טקס חידוש נישואין לפני חודש בקיבוץ עין השופט. "הם התחתנו בטקס צנוע ללא מניין ב-1948 ועכשיו, כשהם חוגגים 60 שנות נישואין, הם החליטו לקיים טקס נישואין כאקט של ניצחון, בהשתתפות הילדים, הנכדים והנינים.

"היו לנו גם שני טקסים של זוגות מצפון אפריקה שנישאו בגיל מאוד צעיר. הנשים היו בזמן החתונה בנות 14 ו-15, ומובן שלא עמדו מאחורי ההחלטה להתחתן ובחירת בן הזוג. באחד המקרים הילדים היו אלה שארגנו את הטקס, כדי לעשות תיקון עבור האם, שהחתונה הייתה עבורה בזמנו חוויה קשה וכואבת. במקרה השני האישה עצמה החליטה על הצעד, כי הרגישה שלא הייתה ממש נוכחת בחתונה הראשונה שלה ועכשיו היא במצב שהיא יכולה ליזום ולהוביל את הטקס".

את מהלך הטקס ותוכנו קובעים בני הזוג ובני משפחתם. "רק מעטים מהזוגות רוצים לקיים טקס חתונה מסורתי, כי הם כבר היו שם. אנחנו מנחים אותם במפגשים המקדימים לקחת את סיפור המסגרת, לשמר אולי סמלים מסוימים כמו שבירת הכוס, לשלב קטעים מהביוגרפיה הזוגית ובעיקר ליצור מעמד חגיגי ומשמעותי שיתאים להם.

"הנוכחות של הילדים והנכדים מאוד חשובה לכולם, כי הטקס נעשה לא רק למען הזוגיות, אלא למען המשפחה כולה. הילדים והנכדים הם חלק בלתי נפרד מהטקס ויש להם תפקיד. אם זה להחזיק את החופה, לברך, להופיע בקטעי שירה, נגינה או קריאה מהמקורות המסורתיים והמודרניים. מובן שלא מדובר פה בהפקה עם די ג'יי, בר משקאות וקייטרינג, אבל חלק מהזוגות מזמינים הרבה אנשים, אפילו מאות, ועורכים את האירוע באולם. רובם מסתפקים בבני המשפחה, אבל זה בהחלט אירוע חגיגי".

בחתונה כמו בחתונה, אפשר גם לערוך כתובה. "הכתובה המחודשת היא לא תעודת קניין כמו בנוסח המסורתי, אלא מסמך שבו שני בני הזוג מאשררים את הטקס. אנחנו מעודדים את בני הזוג לכתוב בה דברים זה לזה, לבטא את רצונותיהם ותקוותיהם מהזוגיות בפרספקטיבה של העבר ועם המבט לעתיד. אחרי הכול, טקס כזה הוא גם מהלך מסכם, אבל גם הכרה בכך שזוגיות צריכה להתחדש".

התפרסם באתר "מוטק'ה", פברואר 2010