לימור גריף
פורסם בפורטל בר מצוה
מאחורי טקס בר המצווה עומדת משמעות דתית עמוקה ומסורת ארוכת שנים. אך מה עם הבנות? בשנים האחרונות משלבות גם בנות המצווה תכנים דתיים ורוחניים, לצד טקסטים מודרניים וחדשניים, ליצירת טקס אישי משלהן
טקס בר המצווה הוא אירוע חשוב במסורת היהודית – העלייה לתורה, חודשי ההכנה והלמידה מול איש דת וההקראה הפומבית בפני קהל ואלוהים. לצדו, אירוע בת המצווה נראה חסר במשהו – מכיוון שאינו כולל קריאה מן התורה או התייחסות לפרשת השבוע, או בכלל זיקה למסורת. בעשורים האחרונים מסתכם העניין במסיבה צבעונית ולא צנועה כלל, שלוקחת כל נסיכה מתבגרת אל הלה-לה-לנד הפרטית שלה.
דיתי דגני-פלג, מנהלת "הויה" – מרכז טקסי חיים ישראלי, מסבירה שלצד המסיבה המפוארת כדאי להשקיע בטקסים, כי הם אשר מכניסים ערך מוסף לחיינו, מציינים את גודל ועוצמת האירוע, ונחקקים בזיכרון יותר מכל.
צעד 1: הרעיון שמאחורי
בני המצווה, גם אם הם חילונים חסרי זיקה למסורת, נוטים להיצמד לטקס המקורי. אצל בנות, מאחר שאין טקס מחייב, יכולה כל בת מצווה וכל משפחה לבנות לעצמה את הטקס המתאים לה. "בראש ובראשונה נשאלת השאלה המשפחתית – האם אנחנו רוצים לעשות את טקס בת המצווה שיוויוני לזה שעובר הבן, או שאנו רוצים טקס ייחודי לילדה המתייחס להיבטים מגדריים של נשיות, ואז אנו לא מחויבים לאיזשהו קונטקסט של טקס מסורתי כזה או אחר", מסבירה דיתי.
"הויה" הוא גוף שהוקם על ידי שני ארגונים המזוהים עם התנועה הקיבוצית. "המודל של ההשראה שלנו הוא טקס קיבוצי, יהודי, טקס שתכניו נקבעים על ידי המשפחה, הילד, הקהילה, טקס ריבוני ולא רבני. אין בהויה 'טקס מדף' – כל משפחה מוצאת בעצמה את משמעות הטקס עבורה, כמו גם את התהליך המיוחד שהיא עוברת יחד עם בת המצווה.
"אנו מגדירים את המרחב של הטקס היהודי, השקפת העולם שלנו רואה את היהדות כתרבות. אין לנו רבנים שמנחים את הילדים, אלא עורכי טקסים שמגיעים מרקע עשיר בהנחיה, תרבות ומורשת ישראל. הדברים שחשובים מאוד הם שהחוויה תהיה משמעותית וערכית. הרצון שלנו הוא לאפשר לבנות המצווה לציין באופן ערכי ומשמעותי את היום המיוחד הזה כטקס מעבר וכנקודת ציון בחיים. אם זה מתחיל ונגמר באיזשהו מועדון, אנו רואים בזה סוג של פספוס".
אז איפה כן?
"המיקום בעיניי הוא פחות חשוב, חשובה שאלת התוכן. אם כל מה שקורה במועדון או באולם האירועים הוא מסיבת ריקודים כולל בוק תמונות בשילוב קייטרינג, ואין שום אמירה של הילדה או המשפחה, אז עשינו עוד מסיבת יום הולדת ותו לא".
צעד 2: השראה מהמסורת
בשלב הראשון עורכת המשפחה היכרות עם הטקס היהודי המסורתי, הכולל קריאה בתורה, דרשה, הפטרה, מצווה וכו'. "אחרי ההיכרות והלמידה אנו שואלים את הילדה ומשפחתה מה היו רוצים לשמור מתוך הטקס, לחדש, לגוון, להוסיף, ולמעשה יוצרים טקס שמדברר את המשפחה בכלל ואת הילדה בפרט".
אחת הדוגמאות היא שילוב קריאה מהתנ"ך (ללא קריאה בטעמים). דיתי: "חשוב לשמר את מקום הדרשה, הלא זהו המבחן של בת המצווה. הילדה עומדת מול קהילה ומסוגלת לומר דבר חוכמה. עד היום היא היתה בסטטוס של שומעת, מעכשיו היא נמצאת במעמד של מי שיכולה להשמיע".
צעד 3: שילוב מקורות מודרניים
ניתן לערוך את הדרשה בהתבסס על פרשת השבוע, אך באותה מידה מוצעים גם מקורות אחרים: יהודיים, מסורתיים או מודרניים. בין הנושאים מפרטת דיתי את המבחר האקולוגי, תיקון עולם, בעלי חיים או נושא של נשיות. "כל טקסט שהוא מקור ששייך לתרבות היהודית, שהילדה מתחברת אליו ומסוגלת למצוא בו אמירות או ערכים המתאימים להשקפתה ובעזרתם לבנות את הדרשה שלה, הוא מבורך.
"חשוב ליצור טקס המשלב את המקורות מסורתיים לצד המקורות החדשים, כמו שירים של יהודה עמיחי, ואפילו אתניקס או אהוד בנאי", מציעה דיתי. "זה מחבר את הטקס למסכת רחבה יותר, לעובדה שאנו נמצאים כאן היום, עם אוצרות התרבות שלנו, ואנו רוצים להשתמש גם בהם כמשאב".
צעד 4: ההיבט המשפחתי
ממד נוסף בטקס הוא ההיבט הבין דורי. לדבריה, זו הזדמנות מצוינת למקם את הטקס בתוך משמעות משפחתית, כיצד המשפחה היום למעשה נותנת לנערה סוג של העברה משפחתית, "דעי מאין באת ולאן את הולכת".
"במציאות שלנו, סיפורה של המשפחה מתחבר למציאות הרחבה יותר: זה יכול להתבטא דרך סיפור של עלייה, הגירה, שואה, מלחמות, התיישבות ועוד", מסבירה דיתי. "זהו מקום של מסירה מדהימה, והאפשרות לחבר מעגלים רחבים יותר בתוך המעמד של טקס בת המצווה".
צעד 5: שיתוף הקהל
דבר חשוב נוסף בטקס בת המצווה הוא הפניית תשומת הלב לקהל האורחים, והפיכתו מקהל לקהילה. משמעות הקהל בטקסי המעבר נולדה כדי שישמש כעד, והמטרה היא להפוך את קהל העדים למשתתפים פעילים. איך עושים את זה? חלוקת תפקידים כמו מעמד של שבע הברכות – מזמינים נציגים מתוך המשפחה לברך, שילוב של קטעי קריאה, שירה, נגינה או כל דרך אחרת שתהפוך את הקהל לחלק מהשמחה ולהיות מעורב באופן מלא באירוע.
חופש הבחירה
כמו הויה, קיימים לא מעט מרכזים, קבוצות ומנחים שמעבירים טקסי בת מצווה באופן ייחודי, שרובם ככולם משקפים את רצונותיה, מחשבותיה ודרכיה החדשות של נערה צעירה. חלקם יציעו סיפור שושלת דרך תמונות, תערוכת צילומים או הקראה ציבורית, אחרים ינסו לרתום לפעילות ציבורית חברתית או יקימו בלוג אינטרנטי עם הסבתא הקולית של המשפחה.
כמו תמיד, המפתח להצלחת אירוע מוצלח הוא המסר, אל תפספסו אותו. כמו כן, אל לנו לוותר על רוח המסורת במידה שהיא חשובה לנו. ההבדל בין בנים לבנות אכן קיים ביהדות בצורה מאוד מודגשת, אך בימינו לכל אחד ואחת יש זכות בחירה, ואצל הבנות מתחבר לכך גם חופש הבחירה.